Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-06 06:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2012/05/11/snart-ater-hagsatra-upp-matkallaren/

Osevärdheter

Snart äter Hagsätra upp matkällaren

Storstockholms stadsdelar har i de flesta fall döpts efter äldre gårdar och torp på respektive plats. Ju större gård, desto större chans att den blev kvar när staden växte. I Hagsätra försvann det sista torpet Hagsätra 1957 när förorten började byggas. Nu närmar sig bostadshusen även lämningarna av det näst sista Hagsätra.

Det gamla och det nya Hagsätra.

Namnet Hagsätra har genom åren burits av några olika torp, som alla lytt under Älvsjö gård. Ger du dig ut i skogen bakom de nya husen på Hovstagränd hittar du resterna efter ett av dem, Lilla Hagsätra.

Bäst bevarad är jordkällaren – skulle kanske kunna bli områdets gemensamma vinkällare. Husgrunden och trädgårdens terrassmur är också lätta att hitta.

Bäst bevarat – jordkällaren.

Lilla Hagsätra, som 1842 blivit bara Hagsätra, brann ned 1906. Torparfamiljen flyttade till ett nytt boställe, med namnet Hagsätra, beläget där tennistälten nu står. Femtio år senare var det färdigtorpat i Hagsätra.

Missa inte den kulturstig som löper runt torpets närmaste omgivning.

FOTNOT: Missa inte heller inlägget om sista resten av Vällingby!

Fakta/läs mer
Olle Rydberg: ”Söder om Söder”, Natur och Kultur, 1977.
”Torp och lägenheter under Älvsjö” i Medlemsblad för Brännkyrka hembygdsförening, nr 44, 1989.