Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-20 12:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2012/06/01/en-olycka-utan-minnesmarke/

OSEVÄRDHETER

En olycka utan minnesmärke

Ska man minnas olyckor och katastrofer med minnesmärken och högtider? Eller mår människan bäst av att försöka leva vidare och inte tänka för mycket bakåt?

Parkeringsplatsen i maj 2012.

Vid niotiden på lördagsmorgonen den 15 januari 1977 störtade ett inrikesflyg i Kälvesta i nordvästra Stockholm. Planet, från bolaget Skyline, var på väg från Malmö till Bromma, via Kristianstad, Växjö och Jönköping. Under inflygningen drabbades det av nedisning och störtade lodrätt på en parkeringsplats mitt i ett bostadsområde. Planet totalförstördes och samtliga 22 ombord omkom omedelbart, däribland den svenska förbundskaptenen och tidigare världsstjärnan i bordtennis, Hans Alsér. Ingen på marken skadades.

Räddningsarbetet efter olyckan. Foto: EPU/Scanpix.

Den som stannar till i dag vid parkeringsplatsen på Ängsullsvägen hittar inget som minner om olyckan. Personer med ett riktigt gott minne känner dock igen husfasaderna från de 35 år gamla svartvita bilderna från räddningsarbetet.

Den 20 november 1964 inträffade den hittills svåraste olyckan i svenskt inrikesflyg när ett plan från Linjeflyg störtade under inflygning till Ängelholms flygplats. 31 personer omkom. En minnessten finns på platsen.

Mer om sevärdheter och osevärdheter finns på Twitter: https://twitter.com/#!/MatsAreskoug