Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-24 04:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2012/06/20/vintern-1820-21-sjuk-varg-dodade-tio-barn-i-gastrikla/

OSEVÄRDHETER

Vintern 1820–21: Sjuk varg dödade tio barn i Gästrikland

Tre små söta vargungar hittades under en gran i skogen. De fick leva, eftersom brukspatrons hustru och två döttrar förälskade sig i de små liven. Två av vargarna fick ett någorlunda ”hyggligt” liv i fångenskap. Den tredje hetsades i sin inhägnad och lyckades rymma efter drygt tre år. Tio barn fick sätta livet till innan den sköts.

Det finns en livlig diskussion i Sverige om de stora rovdjurens vara eller icke vara. En debatt som lär få ny fart efter den tragiska olyckan i Kolmårdens djurpark. Den senaste dödliga vargattacken i naturen i Sverige kan ha inträffat så sent som på 1840-talet i Halland. Fakta i det målet är dock mycket oklara. Två människor har dödats av björn de senaste hundra åren. (Det finns dock andra faror i skogen: Mellan 1983 och 2008 sköts sex icke jagande människor ihjäl av jägare, och under samma period omkom i snitt 1,9 jägare per år i samband med jakt.)

De tre vargungarna hittades av trädgårdsmästaren på Gysinge bruk i Gästrikland våren 1817 och de gjorde stor succé på den årliga midsommarfesten. Familjen Bedoire på Gysinge behöll en hanne. En annan hanne hamnade hos af Uhr på Åsberg. Den tredje vargungen, en tik, följde med brukspatron Thore Petre till Hofors herrgård.

Hofors herrgård – här bodde vargen.

Hösten 1820 lyckades tiken rymma. Hon hade hetsats av traktens barn, hon var tillvand med människor, hon hade aldrig lärt sig jaga, hon visste inte hur det var att vara varg. Helvete bröt lös i gränstrakten mellan Gästrikland och Dalarna. Minst trettio människor attackerades. Tio barn, mellan tre och arton år gamla, dödades. Läser man kyrkböckerna är det lätt att föreställa sig skräcken i bygden:
”Per Erssons i Ysjön dotter Anna, 9/3, 1813, Ihjälbiten och till en betydlig del förtärd af vargar.”
”Tvilling Gossen Jan Carlsson i Jemtbo, 1814 18/5, I samma kista laggd med morfadren (som avlidit 30/12), Våderligen af Wargar sliten och upäten mellan GrannGårdshusen.”
”Afl. Torparens vid Olofsborg Eric Erssons Dotter Carin, 8½, Ihjälrifven och till det mesta uppäten af vilddjur.”

Den 20 april 1821 sköts en stor varghona i Årsunda. Därefter upphörde attackerna. Och därefter finns inga bevisade fall av att någon dödats av varg i Sverige – i naturen.

Thore Petres ståtliga grav i Torsåker.

De fysiska spåren av den så kallade Gysingevargen är få. Hofors herrgård står kvar och på kyrkogården i Torsåker ligger vargägaren Thore Petre begravd.

Rädda för vargen är vi fortfarande.

Fakta/läs mer
Ulf Ivar Nilsson om Gysingevargen i boken ”Det hände i Gästrikland”, Kultur & Fritid Gävle, 2003.
Wikipedia
Svensk Jakt nr 2/3 2012: ”Vådaskjutningar minskar i antal”.
De 5 stora: ”Är björnen farlig”.
Vargfakta: ”Gysingevargen omskriven och uppseendeväckande – men inte sist”.
Arbetarbladet den 11 oktober 2011: ”För hundarna är jägarna farligare än vargarna”.