Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-07 06:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2012/07/06/ensam-sjokapten-under-gravsten/

Osevärdheter

Ensam sjökapten under gravsten

Allt är borta, hela fiskeläget. Inte en bod finns kvar. Kvar på det gotländska alvaret ligger bara en ståtlig medeltida gravhäll. Enligt traditionen ska en sjökapten vila i den magra jorden under stenen. Eller så har gravhällen ursprungligen legat i något kyrkogolv, men bytts ut och återanvänts i fiskeläget. (Karta till gravhällen.)

Graven på alvaret.

När du tror att du kommit till Gotlands sydligaste udde vid Hoburgsgubben fortsätter du ytterligare söderut. På udden Rivet fanns redan på medeltiden ett betydande fiskeläge, något som gravhällen kanske vittnar om. För tvåhundra år sedan fanns här inte mindre än 22 fiskebodar. I dag är all borta, delvis på grund av militärens intresse för området.

Hoburgens fyr söderifrån.

När du sett dig mätt på gravhällen är det bara att fortsätta längst ut på udden. Kanske dyker det upp någon nyfiken säl. Vackert är det i alla fall.

Nu tar Osevärdheter sommarlov i några veckor. Nya spännande obetydligheter i augusti. Trevlig sommar!

Fakta/läs mer Dan Carlsson: ”Medeltidens dolda landskap. Att spåra fiskelägen i Sundre" i ”Gotländskt arkiv 2008”, Länsmuseet på Gotland, 2008. Sajten ArkeoDok: ”Hamnar och fiskelägen i Sundre under vikingatid–medeltid