Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-22 05:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2012/09/11/slang-din-krycka-och-ga/

Osevärdheter

Släng din krycka och gå

Undersidan av taket på den lilla brunnspaviljongen är full med kryckor och käppar. Här har halta och lytta kunnat dricka det undergörande vattnet och sedan trippa iväg. Utan hjälpmedel.

Katrinebrunns helande vatten upptäcktes år 1700 av en vallflicka som gråtit sig blind av olycklig kärlek. När hon irrade omkring i skogen fann hon en källa och tvättade ansiktet – och undret inträffade. Hon fick synen tillbaka! (Eller så upptogs brunnen av kyrkoherde Olaus Strandberg 1759.)

Ryktet spred sig, verksamheten växte och flera hus uppfördes. Olika kurer erbjöds och måltider serverades. Någon stor kurort blev dock aldrig Katrinebrunn, eller Lännäs hälsobrunn. År 1861 besöktes den av blott 50 personer.

I början av 1900-talet slog brunns- och kurortsdöden till i Sverige och 1916 blev den sista säsongen vid Katrinebrunn. I dag är paviljongen med kryckorna den enda byggnaden som står kvar.

Personligen skulle jag tvingas ha väldigt svårt att gå för att våga ta en klunk ur brunnen som vattnet såg ut vid mitt besök våren 2012. Magsjuka är inte att leka med. Är du modigare så hittar du brunnen längs en skogsväg ungefär mitt emot Lännäs bygdegård strax söder om Hjälmaren.

Fakta/läs mer
Alfred Levertin: ”Svenska brunnar och bad”, Jos Seligmann & CI:S förlag, 1883.
Astrid Åkesson: ”St Catrinns brund” ur Länsbuketten 2007:1.