Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-06 18:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2012/10/27/nar-domaren-var-helt-under-isen/

OSEVÄRDHETER

När domaren var helt under isen

Jag har sett en del blöta bandymatcher då bollen vägrat rulla i vattnet på isen och långa lyror varit melodin. Jag har dock aldrig sett en domare försvinna ned under isen.

Den årliga bandylandskampen mot Finland 1949 skulle spelas på Arosvallen i Västerås, men där var isen för mjuk. Evenemanget flyttades till Linköping och Tinnerbäcksbadets konstgjorda sjö.

Avslag den 20 februari med vackert väder och rekordpublik. Kanske lite för vackert väder. Här och var brast isen och redan efter två minuter försvann en av måldomarna i en vak. Ingen drunknade och vid den gemensamma middagen på kvällen utbringade ordföranden i Svenska bandyförbundet en skål ”för de räddade”.

Matchen flyttades till Handskerydssjön i NässjöSmåländska höglandet. Isen höll och Finland vann med 3–2.

Bandyarenan sensommaren 2012.

Tinnerbäcksbadet och den konstgjorda sjön invigdes 1938. Vid ena stranden byggdes Sveriges första 50-metersbassäng. Byggnaden med omklädningsrum och servering är i stilren funkis. Vid sjöns strand finns sedan 1965 även ett badhus.

FOTNOT: Den sista SM-finalen i bandy på sjöis avgjordes den 27 februari 1949 på Perstorpsgölen utanför Eksjö. Nässjö IF slog Edsbyns IF med 7–1. Perstorpsgölen kallas sedan dess även SM-gölen.

Fakta/läs mer
Svenska bandyförbundet: Tidernas kortaste landskamp tog slut efter två minuter.
Lejonfastigheter: Tinnerbäcksbadet och simhallen.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt