Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-26 16:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2012/11/15/ett-veck-pa-ringmuren/

OSEVÄRDHETER

Ett veck på ringmuren

Ringmuren runt Visby består inte enbart av tinnar och torn. För den som gillar medeltida befästningsverk bjuder muren på många intressanta detaljer, som till exempel ett knä. Och vi vet inte varför allt ser ut som det gör.

Förenklat kan man säga att ringmuren byggdes i två varv, båda medsols, med start i början av 1200-talet. Den moderniserades allt efter hand. I början räckte det med en ”enkel” mur, men när vapen och krigsteknik utvecklades växte behovet av att kunna skjuta längs med muren för att få stopp på dem som ville inta Visby.

Dalmanstornet med knäet till vänster.

I muren mot landet i öster reser sig Dalmanstornet, namngivet efter vice landshövdingen Lars Reinhold Dalman som lät bygga om tornet till spannmålsmagasin nödåret 1784. Det ursprungliga tornet uppfördes mellan de båda etapperna av murbygget.

Själva knäet.

Omkring 20 meter söder om Dalmanstornet finns ett vinkelrätt knä på ringmuren. Helt ologiskt, som det ser ut i dag. (Visste man inte bättre skulle man kunna tro att muren byggts från två håll och att det blev fel vid mötet.) Den ursprungliga muren på platsen var dock högre och kraftigare än på andra ställen. Sannolikt byggdes vinkeln för att kunna försvara porten som fanns där Dalmanstornet nu står. Men varför fanns det en port just där? Hade den något att göra med tyskarnas kyrka Sankta Maria strax innanför? Men det ledde ju ingen väg till porten...

Fakta/läs mer
Eckhoff & Janse: ”Visby stadsmur – del 1″, Wahlström & Widstrand, 1936.
Waldemar Falck: ”Visby stadsmur. En kulturhistorisk vandring”, Riksantikvarieämbetet, 1994.

Läs om ringmurens enda konstnärliga utsmyckning här.
Läs om den medeltida stadsmuren i Åhus här.
Läs om den medeltida stadsmuren i Kalmar här.
Läs om den medeltida stadsmuren i Stockholm här.