Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-07 05:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2012/11/27/varfor-inte-backhoppning-i-enskede-i-helgen/

Osevärdheter

Varför inte backhoppning i Enskede i helgen?

Ska man tro SMHI så kommer vintern till Stockholmsområdet i slutet av denna vecka. Damma av backhoppningsskidorna och ta tunnelbanan till Sockenplan i helgen!

Den lilla hoppbacken – nerifrån och uppifrån.

På en 25 meter hög bergsknalle väster om Enskedevägen, mitt emot Enskede IP, finns resterna av Enskede skidbacke. De två hoppbackarna invigdes inför storpublik den 17 februari 1924. I den lilla backen uppmättes hopp upp mot 10 meter, medan de duktiga i den stora backen kunde sväva över 35 meter.

Fundamenten till den stora backens hopptorn.

I dag är inte backhoppning någon stor sport i Sverige och det kanske inte är så konstigt när hoppbackarna sköts som de gör. Den lilla backen i Enskede håller ihop hjälpligt. Av den stora återstår bara den mer än branta underbacken. Hopptornet revs 1992 eftersom det, enligt stadens tjänstemän, var i så dåligt skick att den var en säkerhetsrisk. Men det är väl backhoppning alltid...