Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-19 02:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2012/12/05/ett-ufo-pa-fel-sida-vagen/

OSEVÄRDHETER

Ett ufo på fel sida vägen

När man passerat gränsen till Norrbottens län söderifrån dyker den upp på vänster sida. En grå skapelse vilande på ett kraftigt betongvalv. Det stora fönsterpartiet vetter mot vattnet. Kanske påminner den om ett ufo, kanske om en designad teveapparat. Byggnaden är i alla fall annorlunda – och vacker.

Turiststationen i Jävre invigdes 1966. Här skulle den växande skaran bilburna turister tas om hand och få veta vad som väntade norrut. Ett år senare, efter övergången till högertrafik, låg den dock plötsligt på fel sida av Europavägen. Visst stack byggnaden ut, men inte en vänstersväng över vägen inte. Tio år senare upphörde verksamheten.

Byggnaden lämnades mer eller mindre att förfalla och 1999 var rivningen mycket, mycket nära. Då vaknade befolkningen och Piteå kommun och Vägverket. En ny rastplats anlades och 2003 kunde turiststationen återinvigas. Och så kronan på verket – den byggnadsminnesmärktes.

Kanske var det vädret, kanske hade man försovit sig. När jag besökte Jävre och turiststationen i början av juni i år var den stängd, trots uppgift om annat på dörren och på nätet. Det hade varit intressant att se interiören, men det viktigaste var trots allt arkitekten Gunnar Lehtipalos skapelse. Det värmde i hjärtat den kyliga och regniga dagen.

Fakta/läs mer
Piteå kommun: Entré Jävre.
Göran Willis: ”K-spaning från ovan”, Trafiknostalgiska förlaget, 2010.