Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-22 01:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2012/12/12/k-spaning-pa-gotland-8/

Osevärdheter

K-spaning på Gotland 8

Rätta artikel

Mina tidiga minnen från Solbergabadet i Visby är nästan alla traumatiska. Jag lärde mig simma sent och besöken i bassängen med skolan var mest kallt vatten, klor i näsan, barska baderskor och ännu barskare badmästare. Dessutom blev man alltid förkyld är man gick tillbaka till skolan med blött hår.

Oavsett detta är Solbergabadet en raritet bland Visbys byggnader. Gotland bjuder inte på många hus i tidsenlig 1960-talsarkitektur. Därför är det mycket märkligt att arkitekten Göran Dahlstrands skapelse inte åtnjuter någon som helst skydd. Ett, tu, tre har kommunen fått ordning på ekonomin och byggt ett nytt badhus. Då lär denna klenod rivas och ersättas med butiker och/eller bostadsrätter.

Annat var det vid invigningen den 9 april 1961. Det var ett stort ögonblick i stadens historia när man efter många års arbete kunde inviga sin nya simhall.

Riksdagsmannen Georg Pettersson (S), som varit den som drivit frågan om ny simhall, sade i sitt tal: ”Vi hoppas att anläggningen skall bli trivsam och vara till glädje för befolkningen på Gotland, och för dem som gästar vår ö.”

Gotlands Allehanda rapporterade att "den vackra anläggningen fick många lovord av alla de talare som avlöste varandra...”

Även Gotlands Folkblads reporter slogs av hur vacker simhallen var: ”Interiören är rent av fascinerande. Arkitekten Göran Dahlstrand har på ett utomordentligt sätt löst sin uppgift. Snedställningen av taket skapar rymd, den öppna glasade väggen mot norr ger en intensiv känsla av uterum. Luft ljus och rymd, man har aldrig en förnimmelse av att befinna sig inomhus...”

Det mesta är sig likt i dag. Solterrassen är öppen på sommaren och det går utmärkt att hoppa från femmetersavsatsen, något som jag aldrig vågat. I entrén sitter reliefen ”Hajdödaren” av Stig Blomberg kvar. Den skänktes av Simfrämjandet till invigningen. I övrigt var det konstnären Björn Evensen som stod för utsmyckningen. Hans ”Sol” finns kvar inne i simhallen, men den stora reliefen "Skatten under vatten" flyttades från entrén till Solbergaskolans matsal vid den senaste renoveringen för drygt tio år sedan.

Efter simskola som tioåring släppte det och jag flöt. De tidiga minnen från Solbergabadet hade dock etsat sig fast och jag föredrog den numer stympade utomhusbassängen vid Snäckgärdsbaden. Trots detta hoppas jag innerligen att Solbergabadet får vara kvar.

(Ja, jag vet att badhuset de senaste trettio åren fått kritik för att vara både slitet och omodernt. Men måste alla bad vara äventyrsbad?)

Fakta/läs mer Gotlands Allehanda den 10 april 1961: ”Pampig invigningsdag för nya badet” Gotlands Folkblad den 10 april 1961: ”Fullt hus när simhallen invigdes”