Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-06 05:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2012/12/31/bortglomd-gamling-i-slottsmiljo/

Osevärdheter

Bortglömd gamling i slottsmiljö

Det äldsta Tidö slott ligger bokstavligen i skuggan av det ståtliga renässansslott som vi i dag förknippar med namnet. Ruinen gömmer sig bland lövträden inne i ett vilthägn bakom det nya slottet och lika bra är det. Förfallet verkar oåterkalleligt och murarna ser ut att kunna falla när som helst.

Antagligen uppfördes det i slutet av 1400-talet av släkten Gren och slottet ska ha haft ett visst värde som befästning. År 1608 firade kammarjunkaren, hos hjältekonungen Karl IX, Axel Oxenstierna Gustafsson bröllop med Anna Bååt Åkesdotter på slottet.

Axel klättrade i den statliga förvaltningen och 1625–45 lät han bygga ett nytt slott på platsen. När nya Tidö var klart fick det gamla det passande namnet Oldenburg. Senare fick den uttjänta bostaden bland annat tjäna som spannmålsmagasin.

Tyvärr kommer man inte närmare.

Besökarna får av säkerhetsskäl(?) nöja sig med att beskåda Oldenburgs förödelse genom hjortstaketet. Lite synd, tycker jag som älskar ruiner.