Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-04 19:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2013/02/07/k-spaning-pa-gotland-9/

OSEVÄRDHETER

K-spaning på Gotland 9

Dags för andra delen i gotländska bensinmackar man minns. Kanske har jag själv tankat på något av ställena. Dock inte oljeblandat. Min mopedålder, för 36 år sedan, varade bara några månader eftersom jag på ett mycket sorgligt sätt vanskötte den Puch Dakota jag fått av mina föräldrar. (Man ska inte hyra ut moppen till sina kamrater bara för att man vill ha pengar till mellanöl.)

Oavsett detta kommer här tre nya gamla mackar där pumpen står kvar. (De första tre mackarna hittar du här.) Ibland kan det vara svårt att avgöra om det är originalpumpen som står kvar, men det spelar kanske inte så stor roll. Cisternerna under jord är tömda och min moppe är sedan länge död och begraven.

Mack 1 hittar du vid den södra infarten till Bro, strax norr om Visby. Enligt Pentacons bildspel (se nedan) upphörde bensinförsäljningen 1991.

Mack 2 hittar du i Bander i Mästerby. Här kan man misstänka att det inte är originaluppställningen.

Mack 3 hittar du vid en korsväg i Stenkumla, strax söder om Visby. Den låg vid ”bakvägen” till Tofta strand, en väg som man, enligt en av mina ungdomskamrater, tog när man hade druckit just en mellanöl.

Resan fortsätter! Mejla när du kör förbi en gammal mack med pump på Gotland.

Läs mer:
Göran Willis: ”K-spaning från ovan”, Trafiknostalgiska förlaget, 2010.
”Mackar med nytt innehåll” i Riksettan nr 1/2011.
Konsultfirman Pentacons bildspel med gamla gotländska mackar.