Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-07 10:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2013/02/25/meteorit-skramde-slag-pa-harjedalsbor/

OSEVÄRDHETER

Meteorit skrämde slag på Härjedalsbor

Plötsligt ett eldklot över himlen – borta bara på några sekunder. Istället en väldig knall, samtidigt som marken gungar. Efter ett tag kommer lukten av brinnande skog.

Det är inte varje dag man får vara med om ett meteoritnedslag och säkert talade stenåldersmänniskorna resten av livet om dagen då himlen föll ned.

Kratern finns kvar. Vid Torbygget 6 kilometer sydost om Funäsdalen i Härjedalen pekar en skylt in till parkeringen. Sedan är det bara en kort promenad, på den rullstolsanpassade rampen, till nedslagsplatsen.

Meteoritkratern lär vara den enda kända i Sverige från tiden efter den senaste inlandsisen. Diametern är drygt 40 meter och djupet cirka 5 meter. Dessutom syns vallar av uppkastad jord runt gropen.

Kratern sommaren 2011.

Kratern undersöktes i mitten av 1990-talet, bland annat av Herbert Henkel från Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. Kolfragment under några stenar i en provgrop tidsbestämdes med kol 14-metoden till 4.000 ±400 år. Forskarna tror att kolet kan vara en rest av de träd som fattade eld vid nedslaget och tryckets in i kraterns sida.

Några fragment, eller ens ”stoft”, från någon meteorit har dock inte påträffats. Gropens utformning uppfyller dock kraven för en meteoritkrater. Kanske är det, som det står i forskningsrapporten, så att stenåldersmänniskorna smugit sig fram när platsen svalnat och tagit hand om det som kom neddimpande från himlen.

Fakta/läs mer:
Herbert Henkel mfl: ”TOR – det första post-glaciala meteoritnedslaget i Sverige?”