Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-27 17:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2013/03/08/gravkammaren-i-gubbangen/

OSEVÄRDHETER

Gravkammaren i Gubbängen

När arkeologerna om ett par tusen år gräver ut Gubbängen i södra Stockholm kommer de att hitta något som de kanske tolkar som en gravkammare med igenmurad ingång. Har de riktig tur rymmer kammaren en eller annan mumifierad potatis.

Källaren hösten 2012.

Gubbängens gård låg, fram till rivningen på 1940-talet, på platsen för dagens Gubbängsskolan. Då bestod den av inte mindre än fem bostadshus, samt ekonomibyggnader som stall, ladugård, smedja och magasin. Ett 50-tal personer bodde på gården.

Skiss över Gubbängens gård, tagen ur häftet ”Gubbängen – från gård till stad”, utgiven av Farsta hembygdsförening 1986.

Den siste ägaren, Albin Arvidsson, sålde gården till Stockholms stad 1908, men fortsatte som arrendator fram tills nedläggningen. I dag återstår bara den gravkammarlika matkällaren och allén som ledde fram till huvudbyggnaden.

Del ur ”Karta över Stockholm med omgivningar” från 1917.

Fakta/läs mer
”Gubbängen – från gård till stad”, Farsta hembygdsförening, 1986.