Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-07 06:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2013/03/15/ode-skyskrapor-i-skogen/

Osevärdheter

Öde skyskrapor i skogen

De flesta öde gruvorna i Bergslagen är oansenliga hål i marken, förhoppningsvis skyddade av någon form av stängsel. Men ibland dyker de upp över trädtopparna – övergivna väldiga betongkonstruktioner. Bergslagens egen skyline.

Gruvdriften i Striberg, strax nordväst om Nora lades ned 1967, trots stora investeringar bara tio, femton år tidigare. Satsningar som i dag är mäktiga lämningar ovanför Stribergs lilla samhälle.

Att besöka anläggningen vid Karls schakt är en nästan spöklik upplevelse. Laven, anrikningsverket, gruvstugan… Man väntar bara på att arbetet ska dra igång igen. Mer spöklikt blir det när man tänker på världen under jorden. Kilometerlånga gångar, 600 meter ned. Vad döljer sig där?

Fakta/läs mer Kjell Sundström: ”Gruvbyggnader i Bergslagen”, Rapport RAÄ 1993:2, Riksantikvarieämbetet, 1993 Petter Eklund: ”Guide till det K-märkta Sverige. På spaning efter gruvlavar”; Byggförlaget, 1995.

Mer om Bergslagens järn på bloggen: Skogen tar gruvan i Ösjöberg BDJ – Järnets järnväg Absint efter malm i Stråssa