Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-20 19:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2013/04/05/det-forsta-fotbollsderbyt-i-goteborg/

OSEVÄRDHETER

Det första fotbollsderbyt i Göteborg

Äntligen är fotbollsallsvenskan igång! Själv avnjöt jag premiären på ett soligt och varmt(!) Ullevi i Göteborg där Blåvitt gav Häcken smisk med 3–0.  Ullevi är klassisk fotbollsmark, men än mer klassisk är marken en bit bort på Heden.

Den moderna fotbollen uppstod i England i mitten av 1800-talet och den spreds snabbt, även till Sverige. Det rådde dock stor oenighet om vilka regler som skulle gälla. De ledande fotbollsstäderna Göteborg, Stockholm och Visby enades 1885 om gemensamma regler. Dessa kom att gälla i tio år då de engelska antogs i Sverige.

Men var spelades den första organiserade fotbollsmatchen i Sverige? Uppgifterna går isär och kanske beror det på hur man definierar orden ”organiserad”, ”fotboll” och ”match”.

Enligt Nationalencyklopedin inträffade det i Halmstad den 14 september 1890. Då möttes ett lag med namnet Halmstads BK – som inte är släkt med dagens HBK – och Akademisk boldklub från Köpenhamn. Danskarna vann med 3–0.

Enligt en minnessten på Heden i Göteborg inträffade det just där, den 22 maj 1892. Örgryte IS slog IS Lyckans soldater med 1–0 och tilldelades ett diplom för segern. I det Öis spelade inte mindre än sex skottar, samtliga anställda på Göteborgs gardinfabrik. Enligt de samtida tidningsreferaten var dessa spelares teknik helt avgörande för matchens utgång.

Finns det fler ”första matchen” där ute i landet? Fler bortglömda tidningsreferat och oresta minnesstenar?

Fakta/läs mer
Nationalencyklopedin
Pontus Forslund: ”120 år av fotboll

Mer idrottshistoria på bloggen
Gunnar Grens första finter på Gröna Vallen
Världsrekord i kula på Gutavallen i Visby
Med Djurgårdes IF på Tranebergs IP