Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-19 01:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2013/06/08/vi-som-vaktar-braviken/

OSEVÄRDHETER

Vi som vaktar Bråviken

Ni alla som regelbundet följer den här bloggen vet att sommartid är tid för kastal-safari. Vi har avverkat Gotland, Österlen och Sörmland. Nu går turen till vackra Bråviken i Östergötland. Glöm de blodtörstiga vargarna i Kolmårdens djurpark – njut av lite historia i stället.

Mitt i det lilla samhället Krokek, på Bråvikens norra sida, hittar du resans första mål. Resterna av gråstenstornet står på en mindre höljd mitt i jordbrukslandskapet. Mycket lite är känt om dess historia, kanske byggdes det redan på 1100-talet, kanske mycket senare. Om det var tillräckligt högt kan tornet ha varit en del av försvaret av Bråvikens inre, annars kanske det tillhörde någon stormansgård. Eftersom det mesta är lite osäkert kan vi bestämma oss för att det var här, i det starka tornet, som kungen övernattade på sin eriksgata när lämnade Sörmland och väntade på följet från Östergötland.

Kastalen i Krokek.

På Bråvikens södra sida, en bit ut mot havet, ligger Stensö. En rask promenad från parkeringen genom skogen tar dig upp till borgkullen med utsikt över Bråviken. Perfekt för bevakning av farleden! Den här anläggningen är ännu mer imponerande. Kvar finns resterna av två torn, samt en ringmur.

Kastalen i Stensö vaktar Bråviken.

Stensö omnämns första gången 1359, då en Holmger Torkelsson daterar två brev med ”Stensø” i samband med sitt bröllop. Sannolikt var Stensö hans sätesgård. Kanske har även denna anläggning rötterna i 1100-talet, men ingen vet säkert. Med tanke på läget bör den på något sätt ha ingått i försvaret av Bråvikens inre. Dagens Norrköping kan ha varit en viktig handelsplats redan på 1100-talet.

Fakta/läs mer
Armin Tuulse: ”Borgar i Västerlandet”, Nordisk rotogravyr, 1952.
Christian Lovén: ”Borgar och befästningar i det medeltida Sverige”, Kungl Vitterhets historie och antikvitets akademien, 1996.

Också på bloggen
Kastalerna på Gotland
Kastalerna på Österlen
Kastalen utanför Nyköping