Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-19 00:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2013/06/17/jattegrytorna-bland-svedmyras-villor/

OSEVÄRDHETER

Jättegrytorna bland Svedmyras villor

Jag har sett ståtligare jättegrytor på många ställen i landet, bland annat vid Sveafallen utanför Degerfors och på öarna utanför Bovallstrand i Bohuslän. Men jättegrytorna i Svedmyra i södra Stockholm förtjänar ett besök bara för att de ligger undanskymda i ett vanligt villaområde.

Tomten på Sorundagatan 22 lämnades (antagligen) obebyggd för jättegrytornas skull när området bebyggdes med villor på 1930-talet. Två av de tre grytorna är inhägnade av ett litet staket och tillsammans påminner de om ett eluttag i jätteformat. Den tredje grytan återfinns en bit längre upp i backen.

Det finns fler olika typer av jättegrytor, men de i Svedmyra uppkom antagligen under den senaste istiden när smältvatten satte snurr på några lösa stenar som långsamt borrade sig ned i berggrunden. Ibland kan den så kallade löpstenen ligga kvar i, eller bredvid, grytan. En souvenir från Hedenhös tid.

Fakta/läs mer
Sernander mfl: ”Stockholmstraktens natur- och kulturminnen”, AB Kartografiska institutets förlag, 1935.
Söderström Göran (red): ”Stockholm utanför tullarna”, Stockholmia förlag, 2003.