Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-15 21:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2013/06/28/eskilstuna-den-delade-staden/

OSEVÄRDHETER

Eskilstuna – den delade staden

Jerusalem, Berlin, Nicosia, Beirut, Eskilstuna. Världshistorien är full av delade städer. ”Eskilstuna – den stolta Fristaden” kan man läsa på stora skyltar vid sidan av E20. Fristad för vem?, hinner man tänka innan fordonet passerat stadens fyra, fem infarter.

Eskilstuna har tusenåriga anor, men riktig stad blev platsen först 1659. Hjältekonungen Karl X Gustav grundade staden som anspråkslöst fick namnet Karl Gustavs stad. Den bestod av den så kallade Nystaden och Gamla staden, där den äldre bebyggelsen fanns. Stadsplanen var grandios på ritbordet, men långt ifrån allt genomfördes.

Dock räckte det inte med en stad. År 1771 grundade hjältekonungen Adolf Fredrik staden Eskilstuna Fristad på mark som inte utnyttjats i det första projektet. I Fristaden fick hantverkare och köpmän verka fritt, utan skråtvång och tullavgifter. Allt för att locka företagare.

Utdrag ur Gustaf Ljunggrens karta över Eskilstuna från 1857.
Städerna fungerade sida vid sida fram till 1833 då de båda formellt blev ett. Mentalt lär dock staden ha varit delad även lång efter detta årtal.

Gymnastikgatan, här gick den ”gröna linjen”.
Sväng av motorvägen nästa gång du passerar och sök upp Gymnastikgatan i centrum. Längs med den gick gränsen. Fristaden i väst, Karl Gustavs stad i ost. Du kan passera utan passkontroll.

Fakta/läs mer:
Nationalencyklopedin.
Anna Järpe: ”Medeltidsstaden 16: Eskilstuna Torshälla”, Riksantikvarieämbetet och Statens historiska museer, 1982.
Nils Ahlberg: ”Stadsgrundningar och planförändringar. Svensk stadsplanering 1521–1721”, 2005.