Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-29 21:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2013/08/23/nya-lodose-for-karska-svenskar/

OSEVÄRDHETER

Nya Lödöse för karska svenskar

Hårdrar man historien så har det funnits hela fyra Göteborg innan dagens Göteborg. Först ut var Lödöse, drygt 4 mil upp i Göta älv. Här är historien om Göteborg 2.

År 1473 var de styrande i Stockholm tillräckligt karska för att våga anlägga en stad på den smala svenska landtungan vid Göta älvs mynning. Valet föll på en plats vid Säveåns utlopp i nämnda älv.

Den nya staden fick namnet Götaholm, men snart insåg man att det var bättre att utnyttja företrädarens goda rykte och döpte om den till Nya Lödöse. Redan efter 20 år var staden rikets fjärde och frånsett de sedvanliga bränderna gick det väl fram till 1547.

Rekonstruktionsförsök av 1500-talsstaden av Per Källström och Sixten Strömbom från 1923.

Landsfadern Gustav Vasa ville ha bättre kontroll av handeln. Efter några års argumenterande med borgarna flyttade han verksamheten till en ny stad omdelbart nedanför Älvsborgs slott, sju kilometer närmare havet. Projektet invid slottet gick dock bokstavligen upp i rök och 1572 återuppstod staden vid Säveån.

Nya Lödöse fortsatte framgångsrikt som Sveriges port mot väst. Enligt en beräkning hade staden cirka 1.000 invånare i slutet av 1500-talet. Dessutom bodde och verkade där 500 utlänningar. Slutet kom först när hjältekonungen Gustav II Adolf grundlade den moderna fästningsstaden Göteborg 1621.

I dag minner stadsdelsnamnet Gamlestaden om var i Göteborg Nya Lödöse låg. Det är i stort sett allt. Byggnadsresterna har försvunnit när industrier och trafikapparater tagit över de senaste hundra åren.

Downtown Nya Lödöse påsken 2013.

I en park på Gamlestadstorget brukar det stå en minnessten. Vid mitt besök våren 2013 låg den och vilade på en gräsmatta och det grävdes både här och där, bland annat har arkeologer undersökt platsen. En skylt upplyser om  att platsen ”ska bli ett centrum för nordöstra Göteborg med bostäder, handel, kontor, service, fritid och kultur”. Precis som för 500 år sedan.

FAKTA/LÄS MER
Stig Roth: ”Göteborg. Uppkomst och äldre historia”, Göteborgs hembygdsförbund och Göteborgs historiska museum, 1976.
Anna Järpe: ”Medeltidsstaden 60. Nya Lödöse”, Riksantikvarieämbetet, 1986.