Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-12 18:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2013/08/30/forfrusna-barn-raddades-av-ekorre/

Osevärdheter

Förfrusna barn räddades av ekorre

Sen höst 1901 i Svinhult i södra Östergötland. Två torparflickor överraskas av en snöstorm och söker skydd under en gran invid ett stort stenblock. Trots eftersökningarna förblir de borta i tre veckor. Systrarna räddas av en nattlig uppenbarelse – och en ekorre!

Den 13 november var Jenny, 11 år, och Augusta, 8 år, på väg hem till torpet Äskhultet efter att ha hämtat mat och avlagda kläder i grannbyn. För att hinna hem innan skymningen tog systrarna en genväg genom skogen, men de tappade orienteringen när snöfallet ökade och tog skydd under en tät gran.

När flickorna inte kom hem gav sig den oroliga mamman ut för att leta, men hon tvingades ge upp i ovädret och mörkret. Pappan, som var borta på kolning, kom hem och tillsammans med folket i granngårdarna letade man efter barnen i två dagar. Sedan gav grannarna upp. Ingen trodde att det gick att överleva längre i den stränga kylan.

Natten till den första advent drömde klockarhustrun i Svinhult, Hulda Hultgren, om två levande barn som låg insnöade under en stor gran intill ett klippblock. En ny skallgång drogs igång av prästen Carl Manneberg och efter fyra dagar, den 5 december, påträffades Jenny och Augusta under granen. Utmärglade fördes de till lasarettet i Kisa där deras fötter och underben amputerades. I övrigt klarade de äventyret oskadda.

Jenny och Augusta berättade att de sett folk med lyktor i skogen, men att de trott att det var den farliga ”lysegubben”. När morgonen kom efter den första natten hade de tänkt ge sig av hemåt, men de kunde inte resa sig eftersom benen hade förfrusit på grund av de hårt snörda kängorna. De överlevde tack vare de extra kläderna och maten de hade haft med sig. Under granen fick de sällskap av en ekorre som de matade. Under de sista dagarna, när de var helt utmattade, hjälpte ekorren dem genom att gnaga hål på den sista frusna påsen med mjöl så att de kom åt innehållet.

De räddade systrarna blev en stor sensation även utanför Sveriges gränser och tidningen Östgöta Correspondenten drog igång en insamling som gav 30.000 kronor – en mycket stor summa för drygt hundra år sedan (cirka 1,5 miljoner i dagens penningvärde). Pengarna placerades i en fond som sköttes av en förmyndare. Flickorna lockades till Stockholm, där de fick proteser och utbildade sig i handarbete. En tid ska de ha arbetat för NK.

Granar, låda för gästbok och Barnastenen.

Platsen för undret, den så kallade Barnastenen, hittar du strax nordväst om Svinhult. Det är skyltat från vägen mot Österbymo. Ta med lite nötter i fickan i fall du skulle möta ekorren i skogen. Nästa gång kan det vara du som behöver hjälp.

Fakta/läs mer: Ydre kommun: Undret vid Barnastenen. P4 Östergötland: På vandring genom Östergötlands historia.

En saga med olyckligt slut: Sjuk varg slukade tio barn i Gästrikland.