Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-19 01:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2013/09/10/har-lag-en-kung-begraven/

OSEVÄRDHETER

Här låg en kung begraven

Han slog ihjäl Blot-Sven och brände ned hednatemplet i Uppsala. Han såg till att Sverige slutligen kristnades. Han brevväxlade med påven Gregorius VII. Hans gravsten ligger i en kohage i Västergötland.

Inge (den äldre) Stenkilsson valdes till kung någon gång i slutet av 1070-talet. Hans kristna sida gillades dock inte av alla i landet och enligt sagorna fördrevs han från blotfesten i Uppsala 1084. Inge drog sig tillbaka till Västergötland, men efter tre år var han tillbaka och gjorde rent hus med asadyrkarna – bland andra svågern Blot-Sven.

Som kung lät Inge uppföra en mängd kyrkor och sannolikt grundade han också landets första kloster, Vreta i Östergötland. Enligt den äldre Västgötalagens kungalängd ”styrde Inge Sverige med hjältemod och bröt aldrig mot de lagar, som var lästa och tagna i varje landskap”.

Hur Inges liv slutade vet man inte, men antagligen skedde det någon gång under det första decenniet på 1100-talet. Han begravdes på kyrkogården vid Hångers kyrka, nära Ytterberg där hans kungsgård ska ha funnits.

Hångers kyrka övergavs 1767 och sommaren 2013 är det inte mycket som minner om platsens betydelse i Sveriges historia. Det finns ingen vägvisning  eller informationstavla. Den muromgärdade lilla kullen där kyrkan stod ligger i dag mitt i en kohage. I det meterhöga gräset ligger vad som kan vara kung Inges gravhäll. Den är av samma typ som bland annat finns på några gravmonument på kyrkogården i Husaby.

Kvarlevorna av kungen flyttades dock så småningom till klosterkyrkan i Varnhem, kanske redan i början av 1200-talet. Där vilar han under en stenhäll i mittgången. Inge är i fint sällskap. I kyrkan ligger också kungarna Knut Eriksson, Erik Knutsson och Erik Eriksson läspe och halte, samt Birger jarl, begravda.

Fakta/läs mer
Dag Stålsjö: ”Svearikets vagga – en historia i gungning”, Karlstedts bokhandel, 1983.
Dick Harrison: ”Sveriges historia 600–1350”, Norstedts, 2009.
Bengans historiasidor – historien sedd från Västergötland.

Och här ligger kung Håkan Röde begravd.