Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-19 02:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2015/03/16/valkaken-pa-karingon/

OSEVÄRDHETER

Valkäken på Käringön

För två månader sedan blev jag ”strandsatt” två timmar på vackra Käringön i Bohuslän. Blötsnön piskade från väster, men matbutiken vid bryggan räddade oss med nybryggt kaffe vid sitt gästbord.

Det blev tid för en liten promenad innan båten tillbaka till Orust. Intressantast var den uppställda valkäken vid hamnen. Den skänktes till ön år 1900 av en av de första sommargästerna, som fått den i 50-årspresent. Käken, som från början tillhörde en grönlandsval, har nu blivit en symbol för Käringön.