Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-20 19:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2015/04/02/wallenbergs-portfolj-i-skogen/

OSEVÄRDHETER

Wallenbergs portfölj i skogen

De flesta känner säkert till att det står en portfölj av brons vid en gammal husgrund i en skog på Lidingö. För mig var det dock en nyhet, därav detta blogginlägg. Ett inlägg som känns extra viktigt i dessa dagar då människor trakasseras och mördas för sin religion, nationalitet, etnicitet, sexuella läggning, hudfärg...

Den 4 augusti 1912 föddes Raoul Wallenberg i sina morföräldrars sommarställe Kappsta på Lidingö. (Pappan hade gått bort tre månader innan födseln.) Den unge Raoul kom att tillbringa många somrar i huset och på den stora tomten ned mot Stockholms inlopp.

Sommarstället brann ned 1933, antagligen på grund av ett elfel. År 1986 köpte Lidingö stad marken och skapade Kappsta naturreservat. Raul Wallenberg har hedrats med minnesmärken över hela världen. År 2002 invigdes det vid hans födelseplats på Lidingö. En portfölj av brons placerad på gatstenar från Budapest. Ett vackert minnesmärke över en stor man.

Fakta/läs mer
Svanberg & Tydén: ”Sverige och Förintelsen”, Arena, 1997.
Attila Lajos: ”Hjälten och offren. Raoul Wallenberg och judarna i Budapest”, Svenska Emigrantmuseets skriftserie, 15, 2004.
Ingrid Carlberg: ”’Det står ett rum här och väntar på dig...’. Berättelsen om Raoul Wallenberg”, Norstedts, 2012.