Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-08 16:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2015/05/09/k-spaning-pa-gotland-12/

OSEVÄRDHETER

K-spaning på Gotland 12

Det är med lätt hjärta jag besöker den gamla festplatsen i Tofta (koordinater 57.48534, 18.13613). Allt är numer preskriberat och förhoppningsvis även glömt. Fem, sex midsommarhelger runt 1980 var Tofta platsen för min och mina kamraters dyrkan av sommaren, flickorna och ruset. Även om själva epicentrum låg på campingplatsen, så var festplatsen en viktig del av ”traditionen”.

För några år sedan höll festplatsen på att förfalla och växa igen, men Tofta varpaklubb, som äger området, har röjt och renoverat. Scenen och några längor finns kvar. Av dansgolvet återstår dock bara fundamenten av betong. Nästan helt borta är också taggtrådsstängslet, som skulle hålla icke betalande kavaljerer borta från dansen.

Tofta.
Det fanns naturligtvis alternativ till festplatsen i Tofta. Någon åkte till Ljugarn, andra till Sudersand eller Åminne. I dag är dock de flesta av de gamla festplatserna jämnade med marken. Med ett lysande undantag: Ekbacken i Garda (57.31283, 18.58644).

Dansgolvet är intakt. Flera längor för tombola och luftgevärsskytte. Genom området porlar en bäck, det är en mycket vacker plats även dagtid. Och stängslet runt området ser ut att vara i funktion. Festplatsen hålls i ordning av mc-klubben Sugg MC och det brukar vara ett par arrangemang per år. Nästa chans för dig 2015 är ”Nostalgidansen” lördagen den 4 juli.

Ekbacken.
Men inte all dans skedde under bar himmel. I Follingbo fanns fram till början av 2000-talet danspalatset Follingbohus i en ombyggd skolbyggnad (57.58250, 18.37378). Min enda erfarenhet från lokalen är min idrottsklubbs 75-årsfest. Som omyndig var det mycket spännande... I dag är det bostäder i huset. Bara skylten ”Follingbohus” minner om storhetstiden.

Follingbohus. Vykort Hans Holmberg.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt