Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-05 07:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2015/09/25/forsvunnen-funkis-i-bergslagen/

OSEVÄRDHETER

Försvunnen funkis i Bergslagen

Bland mycket annat samlar jag på gamla vykort från trakterna runt vår sommarstuga i Bergslagen. Plötsligt dök det upp ett kort med en byggnad som verkligen bröt av mot det småskaliga och traditionellt faluröda. (Det går att se, trots att vykortet är svartvitt.)

”Någon lämpligare plats för en barnkoloni torde det vara svårt att uppbringa. Västerås har gjort ett verkligt fynd, men så var också förtjusningen allmän bland gästerna därifrån”, rapporterade Bergslagspostens utsända från invigningen den 27 juni 1942.

Vykortet.

Kolonin låg vid sjön Uskens nordöstra hörn, i byn Mårdshyttan. Egen strand och vacker utsikt över sjön. Vykortet visar en lägre byggnad sammanbyggd med en större och ljusmålad funkisbyggnad med pulpettak.

Enligt Thomas Eriksson, som växte upp i Mårdshyttan när barnkolonin var i drift, var det stora huset logement och i det mindre fanns bland annat köket.

Barnkolonin drevs av Föreningen Västerås skollovskolonier, men hade fått ett större startbidrag från Västerås stad. Det första året fick två omgångar med 70 barn glädjen att besöka Bergslagen under fem veckor.

Bergslagsposten den 1 juli 1942.

Barnkoloniverksamheten i Sverige startade under slutet av 1800-talet. Ursprungstanken var att ge fattiga och klena barn från storstadsområdena några veckors vistelse på landet under sommaren. Verksamheten utvecklades och växte under första hälften av 1900-talet, men avtog under 1960- och 70-talet.

Västerås barnkoloni i Mårdshyttan såldes till en privatperson 1973. Den nya ägaren rev den stora logementsbyggnaden och byggde om köksdelen till sommarstuga.

Kvar, på andra sidan om grusvägen, finns också den gamla lekhallen från 1946. Även den ombyggd till sommarstuga. Solen skiner tyvärr inte alltid vid Uskens strand och Socialstyrelsen krävde att barnen skulle ha ett hus att leka i när vädret var kallt och regnigt.

Fakta/läs mer:
”Barnkolonien i Mårdshyttan har invigts”, Bergslagsposten den 1 juli 1942.
Nordmark & Söderblom: ”Koloniverksamhet – från filantropi till kommunalisering med fokusering på Västeråskolonierna”, Lärarhögskolan i Stockholm, specialarbete höstterminen 1994.