Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-20 00:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2015/10/14/sveriges-konung-karl-xiv-august/

OSEVÄRDHETER

Sveriges konung Karl XIV August

Det kunde ha blivit helt annorlunda om den danske prinsen Kristian August hade haft lite bättre hälsa och han inte hade avnjutit en del starka drycker den där majdagen 1810.

Efter den senaste statskuppen i Sverige, våren 1809, tog hjältekonungen Karl XIII över styret av riket. Problemet vara bara att han var barnlös och det behövdes en tronarvinge. Kuppmakarna förde fram en dansk prins och toppmilitär. Kristian August valdes till tronföljare, adopterades och bytte Kristian mot Karl. Så långt gick allt enligt plan.

Den 28 maj 1810 var det militärövning på Kvidinge hed i nordvästra Skåne. Karl August var sjuklig och vädret var kyligt. Man stärkte sig med alkohol. Tronföljarens häst kom i sken och den tilltänkte konungen föll av och dog. Landet var i chock och det gick rykten om giftmord. Riksmarskalken Axel von Fersen lynchades under Karl August begravningsprocession i Stockholm.

Flera förslag till ny kronprins fanns, segrade i striden gjorde de som förordade sonen till en fransk sakförare. Men det är en annan historia.

Kvar på Kvidinge hed står ett ståtligt monument till minne av Karl August. Det uppfördes på order av mannen som övertog hans plats.

Fakta/läs mer:
Thorsten Sandberg: ”Karl August – en bortglömd kronprins” i Populär historia 1/2010.