Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Osevärdheter

Dagen då det blev helt ute med runstenar

Uppland för nästan 1.000 år sedan. Den skicklige runristaren Livsten ristar på som bäst. Den ståtliga runstenen är nästan klar, bara själva runorna återstår. Då plötsligt kommer bud från beställaren. Man har ångrat sig. Man vill inte längre ha någon runsten – det är helt ute med runstenar.

I skogen strax söder om Morgongåva står runstenen kvar. Rundjuret och den övriga ornamentiken är mycket skickligt utförda, men några runor finns det inte att tyda. Stenen påträffades på 1870-talet och har antagligen aldrig varit rest. Varför den saknar runor får vi aldrig veta. Kanske var runorna bara målade, kanske återvände vikingen som man trodde hade stupat, kanske avbröt Livsten arbetet för att översta delen av sten lossnade. Eller så var det här seden med runstenar tog slut. Låt fantasin flöda!

Fakta/läs mer Informationstavlan på platsen. ”Runsten utan text förblir en gåta” i Språktidningen 2014/09.

stenen