Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-07 04:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2015/12/19/bromstens-gamla-centrum-dog-med-stationen/

Osevärdheter

Bromstens gamla centrum dog med stationen

Bromsten i nordvästra Stockholm är en vit fläck för mig. Efter att ha läst på lite inser jag att jag missat ”småstadscentrumet” vid järnvägsstationen med ungefär ett halvt sekel. Det gör dock inte så mycket när man jagar osevärdheter.

Villasamhället Bromsten såg dagens ljus runt sekelskiftet 1900, när Bromstens gård (som fram till rivningen omkring 1970 låg vid Duvbovägen 127) styckades upp i tomter. Redan från år 1900 stannade tåget vid Bromsten och fyra år senare uppgraderades Bromsten till municipalsamhälle.

1934 års karta över Stockholm med omgivningar.

Runt stationen samlades affärsrörelserna och ännu vid början av 1970-talet ska det ha funnits ett 20-tal butiker i kvarteren. Början till slutet inträffade dock redan när stationen drogs in 1968. Områdets centrum förflyttades till Bromstensplan. Den slutliga spiken i kistan för det gamla stationsområdet blev den genomfartsled som i mitten av 1990-talet byggdes över området fram till Ulvsundaleden.

Vykort från förlaget A Nilsson i Bromsten.

 

I dag finns i nästan inga spår kvar av butikerna och de ursprungliga villorna i området. Stationen låg i det lilla ”grönområdet” mellan järnvägen och Mamrevägen. På den gamla goda tiden var adressen Norra Stationsvägen.

Här låg stationen.

Fakta/läs mer ”Stationen drogs in – Bromstens centrum dog” i Spångabladet februari 1999. Göran Söderdtröm (red): ”Stockholm utanför tullarna. Nittiosju stadsdelar i ytterstaden”, Stockholmia förlag, 2003. Björkman, Ekström & Klang: ”Stockholms järnvägar. 6 Västerås-/Mälar- och Citybanorna”, Trafiknostalgiska förlaget, 2014.

Det var sista inlägget 2015. Nu blir det lov några veckor. God jul och gott nytt år!