Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-05 07:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2016/01/08/kapellet-i-nabreluokta-gick-upp-i-rok/

OSEVÄRDHETER

Kapellet i Nabreluokta gick upp i rök

Kanske brändes kapellet i Nabreluokta ned av samer som inte ville kristnas. Så är i alla fall traditionen enligt informationstavlan på platsen.

Under 1500- och 1600-talet uppfördes flera kapell och kyrkor i Lappmarkerna. Samerna skulle kristnas, vilket dock inte gick helt utan motstånd. Varför överge den gamla tron för något som förkunnades på ett främmande språk?

Kapellet vid samebyn Sirges samlingsplats, intill Stora Lulevatten, stod klart 1646, men brann ned efter bara något år. Resterna av kapellet återfanns på 1940-talet och grävdes ut 1947. Byggnaden ska ha varit knuttimrad och omkring 6 x 5 meter stor. Förutom predikstol och bänkar fanns i ena hörnet en murad eldstad. Intill kapellet fanns ett mindre hus för prästen och ett härbre. Efter branden diskuterades var ett nytt kapell skulle uppföras och det slutade till sist med att en kyrka byggdes i det som skulle bli Gällivare.

platsen i Nabreluokta finns en liten stenhög som skulle kunna vara en rest av prästens stuga. Där står även en minnessten vars avslutande text på samiska lär betyda ”Må gångna släkters gärningar bevaras i minne av eftervärlden”.

Fakta/läs mer
Forsström & Strand: ”Gällivare tätort och landsbygd”, Norrbottens museum, 1977.
Informationstavlan på platsen.