Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-18 21:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2016/03/21/clark-lasse-maja-och-svartenbrandt/

Osevärdheter

Clark, Lasse-Maja och Svartenbrandt

Många fascineras av förbrytare och en del av dem blir rikskändisar. Clark, Lasse-Maja och Svartenbrandt är bara några.

Den blivande kyrktjuven Lars Larsson föddes i Ramsberg i Bergslagen 1785. Redan 17 år gammal piskades han på kyrkbacken i hembyn efter att ha blivit dömd för stöld. Stölderna och bedrägerierna rullade på fram till 1813 då Lars Molin, som han kallade sig från 1809, dömdes till livstids straffarbete på fästning.

Lasse-Maja berättade livligt om sina eskapader och legenden om tjuven i kvinnokläder skapades. Kanske var det enbart en förklädnad vid brotten, kanske var han transvestit. Historierna nådde ända upp i kungahuset och1838 benådades han av hjältekonungen Karl XIV Johan. Redan fem år tidigare hade den första upplagan av hans självbiografi kommit ut. Efter frisläppandet reste Lasse-Maja runt i Mälardalen på berättarturnéer.

Den livstidsdömde kyrktjuven blev en rikskändis. Fortfarande hyllas han med minnesstenar, kulturstigar, skolor, restauranger...

 

De sista åren av sitt liv bodde Lasse-Maja hos sin bror som drev krog i Arboga. Han avled 1845 och begravdes på kyrkogården vid Trefaldighetskyrkan. Texten på metallplattan på minnesstenen är på väg att utplånas, men Lasse-Maja lever vidare.

Fakta/läs mer
Svensk biografiskt lexikon: Lars Larsson (Lasse-Maja) Molin.
Edvard Matz: ”Lasse-Maja – analfabeten som fick svenskarna att läsa”, Populär Historia 5/1995.
Lars Molin: ”Lasse-Majas besynnerliga öden, Bakhåll, 2006.