Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-07 06:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2017/04/28/galens-beslut-raserade-turestorpso/

Osevärdheter

Galens beslut raserade Turestorpsö

Sommaren 1980 var regnig, i alla fall de två veckor jag tillbringade i Skåne. Perfekt väder för borgspaning med den röda Folkabubblan som lånats av morbror Egon.

Många av de skånska medeltida borgarna är välbevarade och mycket ståtliga än i dag. Andra är härliga osevärdheter. Som Turestorpsö, belägen på en halvö i Havgårdssjön i Svedala kommun.

Det är oklart när borgen uppfördes, men 1382 innehades den av Skånes gälkare Tue Galen. (Gälkaren var kungens högste företrädare.) Galen hade 1377 undertecknat ett dokument till stöd för kronpretendenten Albrekt av Mecklenburg (dy). Tilltaget ogillades av drottning Margareta som 1382 intog borgen. Fyra år senare skänktes borgen till ärkestiftet i Lund som bröt ned den och återanvände byggnadsmaterialet.

Efter en trevlig promenad genom en kohage, om jag minns rätt, så kommer man fram till halvön. Borglämningen består av två kullar. På toppen av den ena finns resterna av en kraftig tegelmur – kanske stod anläggningens kärntorn här.

Fakta/läs mer Sten Skansjö: ”Kampen om Skåne på 1300-talet” i Populär Historia 1/1998. Anders Ödman: ”Borgar i Skåne” Historiska Media”, 2002. Gunnar Wetterberg: ”Skånes historia I”, Bonnier, 2016.