Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-25 04:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2017/06/02/fairway-ruff-green-och-kogg/

OSEVÄRDHETER

Fairway, ruff, green och kogg

Fairway, ruff, green. Det är många termer att hålla reda på när man spelar golf. En av de mer ovanliga är kogg.

Sveriges bästa(?) golfbana ligger på Kronholmen vid Västergarn några mil söder om Visby. Under schaktarbete på banan 1995 påträffades botten av skrovet från en medeltida kogg. Analysen visade sig att fartyget övergivits vid mitten av 1200-talet.

Västergarn har en rik historia, bland annat lär det ha varit på festplatsen min mor och far träffades för första gången midsommar 1953. Något tidigare, under vikingatiden, fanns en handelsplats vid Paviken. Västergarns medeltida kyrka blev bara en tumme jämfört med den storstilade planen. Bredvid finns resterna av en kasta och grunden av ytterligare en kyrka. Västergarn omgavs dessutom av en cirka en kilometer ”stadsvall”. Mycket tyder på en plats av betydelse under tidig medeltid, men många frågetecken återstår att räta ut.

Fram till och med medeltiden var Kronholmen just en holme. Sundet mellan den och resten av Gotland bör ha varit en skyddad ankringsplats. Fynd visar att det funnits en hamnanläggning i sundet.

Det förde fram idéer om att bygga ett museum för koggen på fyndplatsen. Så blev det inte. Vraket grävdes ned igen för att det inte skulle förgås. Som tröst placerades ett konstverk av Ingela Penje på platsen. En vacker kogg på en påle.

Fakta/läs mer
Per Lundström: ”De kommo vida. Vikingars hamn på Gotland”, Sjöhistoriska musset, 1981.
Johan Rönnby: ”Kronholmskoggen” i Marinbiologisk tidskrift 4/95.
Dan Carlsson: ”Vikingatidens Västergarn: en komplicerad historia”, 2011.