Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-21 11:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2008/03/28/100-kurt-cobain-far-stryk-10/

På Stan-bloggen

# 100: Kurt Cobain får stryk

Att bråka med vakter är ett enkelt sätt för rockstjärnor att framstå som rebelliska. Kurt Cobain gjorde det på Trees Club i Dallas den 19 oktober 1991. Nirvana stod på randen till världsberömmelse och arrangören hade sålt alldeles för många biljetter till spelningen. Ljudet var dåligt, trots att klubben hyrt ny utrustning, och Kurt Cobain demonstrerade sitt missnöje genom att slå sönder ett mixerbord.

Vakterna blev sura och Cobain retade dem ytterligare när han gjorde en stagedive mitt i covern av Shocking Blues "Love buzz". En vakt försökte dra upp honom på scen igen. Cobain svarade med att dänga sin gitarr i huvudet på vakten som - ymnigt blödande - gick till motattack. Han fick in ett slag och en spark innan de andra Nirvana-medlemmarna övermannade honom.

Turner Scott van Blarcum
, som vakten hette, såg ut som en bondtölp men var faktiskt rockstjärna. Han sjöng i lokala punkband och blev senare känd för sina skulpturer av djurben som användes som scendekorationer av rapparna Cypress Hill. Efter ett snabbt besök på akuten återvände Turner till Trees Club för att göra upp. Nirvana försökte fly men Turner hann ikapp dem och krossade - enligt Cobain-biografin "Heavier than heaven" - vindrutan på deras taxi med bara händerna.

Detta rockögonblick visar framför allt sammanhållningen i Nirvana. Se hur snabbt Dave Grohl och Krist Novoselic slänger ifrån sig instrumenten för att hjälpa sin bandkamrat. Bättre polare kan inte den som muckar gräl med säkerhetsvakter önska sig.