Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-22 18:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2008/03/28/78-dusty-springfield-skriver-en-autograf-32/

På Stan-bloggen

# 78: Dusty Springfield skriver en autograf

Det kanske är dumt att inkludera ett ljudlöst klipp med en av nittonhundratalets främsta vokalister. Men den här super 8-filmen sammanfattar all den lycka och klumpighet som brukar synas när ett hängivet fan får träffa sin idol. Den är inspelad i Los Angeles 1967 av Mary Owens, en Dusty Springfield-diggare som lyckades haffa sin favoritsångerska på Hollywood Boulevard.

Vad de pratade
om är okänt men Mary Owens verkar leta efter penna och papper i sin handväska. Det tar lång tid och Dusty Springfield låtsas smyga iväg. Sedan skrattar souldivan in i kameran och tar några danssteg på den stjärnprydda trottoaren. Hon ser sprudlande glad ut i kort, rosa klänning och blont hårsvall. Till slut får Mary låna en penna och Dusty skriver sin namnteckning.

1967 hade
Dusty Springfield haft fler hitsinglar än någon annan kvinnlig sångerska och var på väg att bosätta sig i Los Angeles. Hon älskade vädret och tyckte att det verkade lättare att leva som lesbisk här än i England. Men hon skämdes fortfarande för sin sexualitet. Hon hade fått en strikt katolsk uppfostran.

Under sjuttiotalet förvandlades Los Angeles från ett paradis till ett fängelse för Dusty Springfield. Hon tyckte inte att hon var en tillräckligt duktig sångerska och isolerade sig hemma - övertygad om att alla andra också tyckte att hon var värdelös jämfört med Aretha Franklin och Marvin Gaye. För att bedöva smärtan drack hon, poppade piller och skar sig i armarna. Hon hamnade på akuten så många gånger att hon lärde sig förnamnen på ambulansförarna.

"Hon ville vara hetero, hon ville vara en duktig, katolsk skolflicka och hon ville vara svart", säger flickvännen Norma Tanega i biografin "Dancing with demons". Dusty Springfield lyckades inte bli någon av de sakerna. Men i slutet av åttiotalet blev hon fri från sina demoner - mycket tack vare Pet Shop Boys som såg till att hon kom upp på topplistorna igen. Dusty Springfield dog i bröstcancer 1999 och hennes sista ord var: "Finns det kvar någon tårta i kylen?"