Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 06:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2008/03/28/80-a-number-of-names-uppfinner-techno-30/

På Stan-bloggen

# 80: A Number Of Names uppfinner techno

Den moderna technon föddes när svarta amerikaner började lyssna på europeisk syntmusik. Det gjorde de framför allt i Detroit där dj:n The Electrifyin' Mojo spelade Kraftwerk i sin populära radioshow. Lokala förmågor försökte härma de tyska robotpopparna och då uppstod prototyper till techno som "Sharevari", en klubbhit med gruppen A Number Of Names.

"Sharevari" beskrivs ofta som den första Detroit-techno-låten. Titeln togs från en av stans nattklubbar som döpts efter ett franskt klädmärke. A Number Of Names försökte skapa en dekadent och lyxig atmosfär. Med blasé röst sjöng de om en yuppie som gled runt i natten: " Smoking on his cigarette. Listening to his car cassette. Cruising with his hot playmate. In his Porsche 928."

Den 15 februari 1982 (enligt rösten i början av klippet) spelades A Number Of Names hitlåt i tv-programmet "The scene", en lokal variant av det klassiska dansprogrammet "American bandstand". Klubbkids i Michigan tittade på "The scene" för att lära sig de senaste dansrörelserna som "the shake", "the prep", "the jit" och "the smurf". De bästa dansarna fick visa vad de gick för i "the scene line". Då ställde alla upp sig i två led och mellan dem struttade killar och tjejer och försökte se så coola ut som möjligt.

När dj:n spelade
"Sharevari" gjorde folk funkiga robotrörelser. Det elektroniska beatet sporrade Detroitproducenter som Derrick May, Kevin Saunderson och Juan Atkins till att skapa framtidens dansmusik. Den apatiska sången och de smala läderslipsarna föll därpå i glömska - tills tjugo år senare när artister som Miss Kittin och Tiga återupplivade alltsammans och döpte det till "electroclash".