Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-22 03:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2008/03/28/82-beardyman-i-koket-28/

På Stan-bloggen

# 82: Beardyman i köket

Beatboxing, att skapa rytmer med munnen, är en underhållande och underskattad del av hiphopkulturen. Den var som störst i början av åttiotalet när artister som Doug E Fresh och Darren "The Human Beatbox" Robinson puffade, gruffade och stånkade ur sig skojiga takter. Som medlem i raptrion The Fat Boys blev Robinson teknikens mästare. Han beatboxade konstant - även när han hade munnen full med chips, pizza och Kentucky Fried Chicken. Särskilt feta var dock inte The Fat Boys, i alla fall inte jämfört med överviktiga gangsterrappare som Big Punisher och The Notorious BIG. Darren Robinsons vikt exploderade inte förrän i början av nittiotalet när karriären började gå knaggligt och han tillbringade mer tid framför kylskåpet än i studion. Han vägde mer än två hundra kilo när han fick en hjärtattack och dog.

Under nollnolltalet har beatboxing fått en renässans. Englands tvåfaldige beatboxmästare Beardyman, som egentligen heter Darren Foreman, delar inte bara förnamn och teknisk skicklighet med Fat Boys-pionjären utan också ett stort intresse för matlagning. I det här klippet står han i köket och rör ihop ett av sina favoritrecept: "The electro funk daddy superstar break." Likt en hiphoppig hushållsmixer blandar han de rytmiska ingredienserna. Det är viktigt att hälla tv-bruset genom ett durkslag för att få den rätta konsistensen, förklarar Beardyman. Sedan vispar han upp en fyllig bas, handklappet från en Roland TR-808 och ett gäng andra mumsiga trumljud. Beatet får grädda på 370 grader i tre år.