Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-26 11:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2008/03/28/90-hiphop-och-trafiksakerhet-20/

På Stan-bloggen

# 90: Hiphop och trafiksäkerhet

Få musikgenrer har fått sina lyssnare att göra så korkade saker som hyphy, en hiphophybrid från The Bay Area i Kalifornien. "Go dumb" och "go stupid" används till och med som stridsrop av scenens stjärnor. Hyphy uppstod i början av nittiotalet men fick sitt genombrott först tio år senare - samtidigt som närbesläktade stilar som crunk, snap och screw vitaliserade hiphopen.

Rapparen Keak Da Sneak hävdar att han myntade uttrycket "hyphy". När hans mamma klagade på att han var hyperaktiv började han använda "hyper" och "hyphy" som positiva förstärkningsord. Scenens största stjärna är dock E-40, en veteran inom Bay Area-rap som gjorde hejdundrande comeback 2006.

Hyphykulturen handlar om
snabba bilar, egendomlig slang och bullrig, elektronisk hiphop. Anhängarnas favoritsysselsättning är att "ghostride the whip", spökköra kärran, vilket innebär att man lägger automatväxeln i friläge, hoppar ut ur bilen och dansar bredvid eller ovanpå den. En livsfarlig hobby, förstås, och det blir inte bättre av att spökkörningarna ofta kombineras med sprit och marijuana. Hyphyfansen påminner en aning om raggare. De är högljudda, sexfixerade, bilburna och bespottade av mer sofistikerade hiphopare.

Mistah FAB:s "Ghost ride it" och E-40:s "Tell me when to go", två av de största hyphyhittarna, handlar om spökkörningar. Den senare ackompanjerar detta klipp som, med all önskvärd tydlighet, visar att ghostriding inte hör till de smartaste idéerna i mänsklighetens historia.