Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-22 15:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2008/03/28/91-ramones-i-mandagsborsen-19/

På Stan-bloggen

# 91: Ramones i Måndagsbörsen

Jag hade mejlkontakt med Joey Ramone två år innan han dog i cancer. Han gick med på att bli intervjuad i tidningen Pop. Men när Andres Lokko åkt till New York var Joey så sjuk att han inte orkade träffa journalister.

I mitt första mejl till Joey Ramone skrev jag - både för att smicker funkar när man ber om intervjuer och för att jag var ett stort fan - att "The KKK took my baby away" var en av de bästa låtar som gjorts. "Wow, thanks!" svarade Joey. Då visste jag inte att just den låten hade en personlig betydelse för honom. Texten kändes bara knäpp: berättarjagets flickvän åker på semester till Los Angeles - men hon kommer inte fram, hon blir av någon outgrundlig anledning bortrövad av Ku Klux Klan och varken FBI eller presidenten kan rädda henne.

"The KKK took my baby away" från 1981 kan uppfattas som en naivistisk antirasistlåt. För Joey handlade den om hjärtesorg. Det sägs ofta att han skrev den efter att hans flickvän Linda dumpat honom och blivit ihop med gitarristen Johnny Ramone - känd för sina konservativa åsikter. Medan Joey var en mjuk ex-hippie röstade Johnny på Richard Nixon. Därför jämförde Joey honom med Ku Klux Klan. Enligt Joeys lillebror Mickey Leigh skrevs dock låten långt innan Johnny började vänsterprasssla med Linda. I boken ”I slept with Joey Ramone” berättar han om hur den spinkige och blyge Joey i början av sjuttiotalet led av så svåra tvångssyndrom att han lade in sig själv på en psykiatrisk klinik i två veckor. Där blev han ihop med en annan patient: en svart tjej som hette Wilna. För att imponera på henne odlade Joey en afro eller, rättar sagt, en jewfro. Dessvärre uppskattade inte Wilnas mor och far att hon dejtade en vit pojke. Joey skämtade och sa att rasistföräldrarna förmodligen var med i Ku Klux Klan.

En dag fick Wilna ett psykbryt och drack upp all sprit i barskåpet hemma hos Joeys mamma. Hon blev arg och ringde till Wilnas föräldrar som hämtade sin dotter. Det blev slutet på romansen. När lillebror Mickey kom hem frågade han vad som hänt med Joeys flickvän.

– They took her away, sa Joey.

– Who? frågade Mickey.

– The KKK.

Den incidenten inspirerade ”The KKK took my baby away”. Efter svartsjukedramat mellan Joey, Johnny och Linda fick låten en helt ny innebörd. Ramones fortsatte att spela tillsammans, men sångaren och gitarristen pratade knappt med varandra – särskilt inte efter att Johnny och Linda hade gift sig. Johnny besökte inte ens Joey på hans dödsbädd.

I mars 2002, ett år efter att Joey avlidit, blev Ramones invalda i muséet The Rock and Roll Hall of Fame. "God bless president Bush and God bless America", sa Johnny i sitt tacktal. Två år senare dog han också i cancer och på begravningen sa hustrun Linda Cummings att hon var säker på att de två rivalerna slutit fred i himlen.

Det hade de inte gjort när Ramones spelade i SVT:s "Måndagsbörsen" 1981. Här lät Joey ilsket passionerad - som om det fortfarande fanns en chans att Ku Klux Klan skulle lämna tillbaka hans baby.