Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-24 15:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2008/03/28/95-bowie-moter-arcade-fire-15/

På Stan-bloggen

# 95: Bowie möter Arcade Fire

David Bowie råkade ut för två jobbiga saker under sin världsturné 2004: en slickepinne som ett norskt fan kastade i ögat på honom och en igenkorkad artär. Godisklubban fick honom att avbryta en låt och ryta: "You little fucker!" Blodproppen, som han senare beskrev som en mindre hjärtattack, tvingade honom att ställa in resten av turnén och lägga sig på operationsbordet. Fansen fruktade att Bowie, efter decennier av rökande, skulle dö eller åtminstone få rejält försämrad röst.

Det tog mer än ett år innan han ställde sig på scen igen. Då gjorde han det med kanadensiska The Arcade Fire, under en rockgala som tidningsförlaget Condé Nast arrangerade på Radio City Music Hall i New York. Jämfört med de artister som Bowie brukar omfamna är Arcade Fire väldigt traditionella. De gör varken triphop, drum'n'bass eller technometal utan bygger en akustisk vägg av fioler, gitarrer och orglar. När han intervjuades i Rolling Stone sa Bowie att han gillade Arcade Fires "ohämmade passion": "De smälter ihop allt från tidiga Motown, fransk chanson och Talking Heads till The Cure i ett kalejdoskopiskt och virrigt upplopp."

Inte ens de mest devota fansen hade kunnat föreställa sig hur bra Bowie och Arcade Fire skulle låta ihop den 8 september 2005. De spelade först "Five years", från hans Ziggy Stardust-skiva, och sedan "Wake up" från kanadensarnas debutalbum. När de nådde crescendot i den senare rockhymnen växte Arcade Fire till ett arenaband och Bowies hjärta bultade starkare än någonsin.