Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-22 07:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2008/03/28/96-ol-dirty-bastard-kanye-west-forlorar-14/

På Stan-bloggen

# 96: Ol' Dirty Bastard & Kanye West förlorar

Ett visst mått av storhetsvansinne krävs av popstjärnor i allmänhet och rappare i synnerhet. De senare förväntas skriva rim efter rim om sin egen förträfflighet. Till slut börjar de tro på sitt eget skryt och då svider det lite extra när de inte vinner den där grammisen.

1998 blev Puff Daddy segrare i kategorin "bästa rapalbum" på den amerikanska Grammygalan. Wu-Tang Clan, som också nominerats, var missnöjda med juryns beslut. Hiphopkollektivets mest frispråkige medlem, Ol' Dirty Bastard (även känd som Osiris, Big Baby Jesus, Dirt McGirt, Joe Bananas och Russell Jones) klampade upp på scen och tog till orda. "I dag köpte jag en kostym för en massa pengar eftersom jag trodde att Wu-Tang skulle vinna", började han.

Sedan insåg Ol' Dirty
att det skulle bli svårt att väcka publikens sympatier med ekonomiska argument (särskilt efter MTV-dokumentären där han åkte limousine för att hämta sitt socialbidrag). Kanske var det därför han vrålade: "Wu-Tang finns till för barnen! Vi undervisar barnen!" Han lämnade scenen utan att förklara på vilket sätt Wu-Tangs paranoida kungfu-marijuanarap var barnvänlig.

Ol' Dirty Bastards
förvirring gjorde att han framstod som en älskvärd tokstolle snarare än en dålig förlorare. Kanye West blev däremot hiphopens John McEnroe (minus charmen) när han stormade scenen under 2006 års MTV European Music Awards. I en hybrisattack av episka dimensioner ifrågasatte rapstjärnan att Justice fick pris för bästa video. Hur kunde en anonym fransk houseduo vinna när han själv bränt en miljon dollar på en video med Pamela Anderson som statist? "Om jag inte vinner förlorar galan sin trovärdighet", dundrade Kanye West inför miljoner generade tittare.

Kanye West's MTV Tirade