Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-26 09:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2008/03/28/99-bjork-pj-harvey-tolkar-stones-11/

På Stan-bloggen

# 99: Björk & PJ Harvey tolkar Stones

Innan han övergick till att skriva insändare i svenska dagstidningar skrev Keith Richards låtar. Ett av hans gitarriff var så mäktigt att Newsweek kallade det "fem toner som skakade världen". Rolling Stones "(I cant get no) satisfaction" blev en av historiens mest sönderspelade låtar. Originalet går knappt att lyssna på i dag, men det finns massor av fina tolkningar, från Otis Reddings explosivt souliga cover och Cat Powers lågmälda dito till Devos och The Residents hispiga varianter.

Men den allra bästa versionen av "Satisfaction" framfördes 1994 på Brit Awards, den engelska grammisgalan. Björk var årets stjärnskott och blev erbjuden att sjunga duett med Meat Loaf. Hon tackade artigt nej med orden: "Ibland gillar man två saker, som choklad och lök, men man kanske inte ska använda dem i samma maträtt." Arrangören föreslog i stället en duett med David Bowie och Björk svarade: "Det är en stor ära, han är ett geni och allt, men jag är inte säker på att vi har så mycket att ge varandra i dag."

Isländskan frågade om hon inte kunde få sjunga duett med PJ Harvey, som fortfarande var relativt okänd. Det fick hon. Björks yviga ylande och Polly Jeans hårda röst lät vansinnigt bra ihop. Resultatet blev en skrapig, bluesig och suggestiv "Satisfaction" som har mer gemensamt med Stones förebilder Howlin Wolf och John Lee Hooker - som även Harvey avgudade - än med originalet.

Nittiotalistiska stilpoäng, också, för Pollys hjärtformade hårspännen och Björks ökenkängor.