Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-27 10:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2008/03/31/42-daniel-johnston-gillar-beatles-68/

PÅ STAN-BLOGGEN

# 42: Daniel Johnston gillar Beatles

1990 uppträdde Daniel Johnston på en festival i Austin. Efteråt åkte han till West Virginia i ett litet flygplan med sin far vid spakarna. Under resans gång fick den manodepressive Daniel ett utbrott, ryckte till sig kontrollerna och slängde ut planets startnyckel genom fönstret. Om inte Johnston den äldre varit stridspilot under andra världskriget skulle sagan om hans son, den sällsamma Texastrubaduren, ha tagit slut när planet störtade mot marken. Men båda två klarade sig. Och ett par år senare blev Daniel Johnston känd för en större publik när Kurt Cobain hyllade hans låtar och bar en t-shirt med en bild av en rymdvarelse som Daniel hade ritat.


Det gick inget vidare när Daniel Johnston kontaktades av det stora skivbolaget Elektra i mitten av nittiotalet. Han inbillade sig att Metallica, som låg på samma skivbolag, var i förbund med Satan och skulle mörda honom. Men hans oskuldsfulla och vackra sånger spreds på hemkopierade kassetter, han fick mediciner för sina psykiska besvär, och artister som Pearl Jam, Teenage Fanclub, Tom Waits och Beck tolkade honom.


I februari 2002 spelade Daniel Johnston på Allhuset i Stockholm. Gustaf Boman, Charlie Granberg och Sverrir Gudnason skildrade besöket i den sällan visade dokumentären "Viva la Sweden". I den får man bland annat se Daniel Johnston ställa ut teckningar på Kulturhuset, träffa svenska fans, dricka enorma mängder Cocacola och röka oavbrutet. Han blir också intervjuad av Z-TV.


- Vet du hur pass öppen han är om sin sjukdom? frågar reportern den svenska arrangören.


Men hon lyckas aldrig komma så långt med frågorna. Daniel Johnston vill bara diskutera en sak: The Beatles. Han bläddrar i bootlegvinylen på en skivbörs och kan inte sluta prata om sitt favoritband.


- The Beatles! säger han. The Beatles!


- Vilken är din musikaliska bakgrund?


- Min musikaliska bakgrund är The Beatles!


- Hur skulle du beskriva din egen musik?


- Beatlesaktig!


- Är det dina enda musikaliska hjältar?


- Well, jag gillar både The Beatles sena period och The Beatles tidiga grejer.


Daniel Johnstons fixering vid Liverpoolgruppen må påverkas av hans psykiska hälsa. Men han låter inte mindre autistisk än många av Liverpoolgruppens övriga fans. Få rockband har varit så avantgardistiska som The Beatles och inget har gett upphov till så mycket likstel vördnad och konservatism.