Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 11:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2008/03/31/43-jim-morrison-soker-till-universitetet-67/

På Stan-bloggen

# 43: Jim Morrison söker till universitetet

Här är en till självförbrännande rockikon i oskuldsfull tonårstappning. Jim Morrison var nitton år gammal när han ställde upp i en informationsfilm från Florida State University. Han bodde hos sina morföräldrar, studerade filmvetenskap och var känd som en av universitetets bohemiska studenter. I filmen, vars syfte var att öka anslagen till universitetet, såg han dock utomordentligt proper ut i slips och kavaj.

- Vi skulle vilja ta emot dig. Vi skulle vilja erbjuda fler kurser, men vi har helt enkelt inte plats. Och det råder brist på lärare, säger rektorn till Jim Morrisons bekymrade student som nekats plats på utbildningen.

Ett par månader efter att den här filmen spelades in flyttade Jim Morrison till Los Angeles och bildade The Doors. När han återvände till Florida den 1 mars 1969 var han inte längre Jim Morrison utan The Lizard King - ett mytiskt väsen med stort skägg och dimmig blick. The Doors spelning på Dinner Key Auditorium slutade i kaos. "You're all a bunch of fucking idiots!" skrek The Lizard King och försökte få fansen att starta ett upplopp. Enligt flera vittnen halade Ödlekungen också fram sitt könsorgan. Det var en masshallucination, hävdade The Doors keyboardist Ray Manzarek fem år senare:

- Han drog aldrig fram den, han tog aldrig av sig brallorna. Men folk svär att han gjorde det. Vad de såg var ormarna och demonerna i sina egna huvuden. Jim hade förvandlats till ormmannen, till Ödlekungen, och Ödlekungen drog fram den.

Polisen stoppade showen och Jim Morrison åtalades för att ha blottat sig själv och använt obscent språk. Han dömdes till sex månaders straffarbete, överklagade domen och flyttade till Paris där han dog av en överdos i ett badkar.

- Är detta framsteg eller förfall? frågade sig en indignerad student efter konserten i Miami.

Det var nog båda delarna.