Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-22 07:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2008/03/31/44-pete-doherty-koar-utanfor-skivaffar-66/

På Stan-bloggen

# 44: Pete Doherty köar utanför skivaffär

Den 21 augusti 1997 släpptes Oasis tredje album "Be here now". Bandet stod på toppen av sina framgångar och hyllades som det största som hänt sedan Beatles. Utanför en skivaffär i London intervjuade MTV köande fans, bland annat en 18-årig Pete Doherty. Medan han mumsade på en croissant sa den blivande rockstjärnan att han gillade Oasis eftersom han delade Umberto Ecos åsikt att Noel Gallagher var en poet och Liam en stadsutropare. "Jag har alltid tyckt att det är en perfekt kombination."

Umberto Eco, filosofen och författaren från Bologna, kommenterade så vitt jag vet aldrig britpopscenen. Att Noel skulle vara en poet och Liam en medeltida nyhetsuppläsare är lika obegripligt. MTV-reportern fattade inte ett smack men bad Pete upprepa sin analys eftersom den lät bra. Sedan frågade reportern om han kunde sammanfatta Oasis med ett ord. "Byxor", svarade Pete. "Han är briljant!" utbrast MTV-mannen och erbjöd den kvicke ynglingen jobb.

Kanske hade Pete Doherty varit vid bättre hälsa om han anställts av MTV i stället för att starta The Libertines. Det här klippet har fått många brittiska tidningar att skriva om hur sorgligt det är att en söt kille förvandlades till ett vrak på tio år. Lika sorgligt är att Pete Doherty köade för att köpa nittiotalets sämsta skiva. Sju år senare förnekade han, likt tusentals andra, att han någonsin dyrkat bröderna Gallagher: "Nirvana och Oasis var populära när jag gick i skolan. Jag minns att folk gillade dem, men på den tiden var jag i en annan värld."