Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 11:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2008/03/31/45-tupac-i-forhor-65/

På Stan-bloggen

# 45: Tupac i förhör

1992 anklagades Tupac Shakur för att med sina texter ha inspirerat en ung, svart man till att skjuta en polis i Texas. Vicepresidenten Dan Quayle fördömde rapparens debutalbum "2Pacalypse now" med orden: "Det finns inga som helst skäl till att ge ut en sån här skiva. ... Det finns ingen plats för den i vårt samhälle."

Tre år senare väckte polisens familj åtal mot Tupac, som satt i fängelse för sexuellt utnyttjande av ett kvinnlig fan. Ett juridiskt ombud höll ett förhör med Tupac i fängelset norr om New York, med stjärnans advokat närvarande. Ombudet frågade Tupac om han gjorde gangsterrap. Tupac svarade att han bara gjorde "rap" och att den uttrycksformen inte skilde sig från vanlig poesi.

- Är du medveten om några andra som har skjutit poliser, särskilt tonåringar som har skjutit poliser efter att ha lyssnat på din musik? frågade förhörsledaren.

- Efter att ha påståtts lyssna på din musik, rättade Tupacs advokat.

- Nej, ingen pratade om det här förrän ni började göra det, sa Tupac. Sedan hamnade det på nyheterna och Dan Quayle uttalade sig.

Förhörsledaren ville också veta om Tupac fick mycket beundrarpost eller hatbrev. Tupac svarade att han bara fått fem hatbrev under hela sin karriär.

- Svarar du på dem?

- Jag svarade på ert hatbrev, sa Tupac och log brett.

- Svara bara på frågan så kommer vi härifrån fortare, instruerade advokaten medan rapparen garvade.

Om syftet med förhöret var att framställa Tupac som en djävul, vilket han själv säger i slutet, misslyckades man kapitalt. Han visade upp sig från sin charmigaste, mest analytiska sida. Och han undvek att citera sitt svar till vicepresidenten från låten "Last wordz":

"Dan Quayle, don't you know you need to get your ass kicked
Where was you when there was niggas in the caskets?
Mothafuckin' rednecks all the same
Fear a real nigga if he ain't balled and chained
That's why we burn shit and wreck
Cause the punk police ain't learned shit yet"

Två år efter förhöret, ett år efter sin död, frikändes Tupac av en domstol i Texas.