Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-24 18:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2008/03/31/46-patti-smith-sjunger-for-kidsen-64/

På Stan-bloggen

# 46: Patti Smith sjunger för kidsen

Ibland refererar rockartister till sina fans som "the kids". De antyder på så vis att de har en ung och trogen publik som gillar musiken av rätt anledning - inte för att de hjärntvättats av skivbolag utan för att de leds av sin ungdomliga intuition. I själva verket är unga människor naturligtvis de allra lättaste att påverka med reklam, men rockartister vill gärna tro motsatsen. De idealiserar "the kids" lika mycket som "the kids" idealiserar sina idoler.

Kanske var det därför punkpionjären Patti Smith ställde upp i det amerikanska barnprogrammet "Kids are people too" 1979. Hon sa att det viktigaste med punkvågen var att "folket" tagit tillbaka rock'n'roll: "It belongs to the kids again, not to big business guys." När ett av barnen frågade varför hon blev musiker svarade Patti att all musik stank när hon började spela 1974. Hon ville inte att rocken skulle bli "big business" utan "a powerful force for us kids, myself included".

Man kan tycka vad man vill om punkplattityderna men det blev ändå en gullig och uppriktig intervju. Patti Smith berättade att hon ville bli missionär, lärare eller balettdansös när hon var liten. Och att hennes favoritsångare var Maria Callas och Mick Jagger. Sedan var det dags för henne att sjunga en låt. Hon valde "You light up my life", en söt ballad som varit en hit med Debby Boone. "Jag vet att det är ett konstigt val för mig men om man lyssnar på texten så har den ett väldigt bra budskap, särskilt nu 1979 som är barnens år."

När hon gjorde entré i studion sparkade Patti Smith rastlöst med benen. Hennes rufsiga hår och kavaj med uppvikta ärmar gav henne också en pojkaktig charm. Inte undra på att poeten Allen Ginsberg en gång försökte ragga upp henne eftersom han trodde att hon var en kille.