Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-18 01:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2008/03/31/53-eminem-olar-svenskt-57/

På Stan-bloggen

# 53: Eminem ölar svenskt

"Get me drunk and I'll drink anything you can think" rappade Eminem i Royce Da 5'9"-låten She's the one". Mikrofonpoeten från Detroit drack mycket riktigt vad som helst. Och en kväll i Stockholm hittade han den ultimata hiphopdrycken. Det var den 2 februari 2001 och Eminems världsturné hade nått Globen. Efter sitt andra album "The Marshall Mathers LP" var han planetens största popstjärna.

I logen partajade han med sin manager Paul Rosenberg och backuprapparen Proof. När vännerna hittade ett kylskåp med öl från Åbro blev de alldeles till sig. De trodde att Åbro uttalades "ey bro", alltså "öh kompis", vilket gjorde dem så exalterade att de spelade in en liten reklamfilm om den svenska ölens förträfflighet.

- Ey bro, that's my ay bro, säger Eminem och försöker ta flaskan från Proof.

- Ey bro! protesterar Proof.

- Ey bro beer, säger Eminem. Buy it at your local ghetto store in the hood!

Att Åbro inte köpt loss det här materialet är obegripligt. Å andra sidan är Proof inte längre en speciellt bra talesman för alkoholhaltiga drycker. 2006 blev han ihjälskjuten i ett fyllebråk på en nattklubb i Detroit. Om Eminem hade varit där skulle han nog ha sagt "ey bro, lugna ner dig". Han sörjer fortfarande sin bäste vän.