Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-21 20:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2008/03/31/54-dylan-lennon-har-det-bra-bak-i-bilen-56/

På Stan-bloggen

# 54: Dylan & Lennon har det bra bak i bilen

- Åh gud, jag vill inte spy här, suckar Bob Dylan. Tänk om jag spyr i kameran? Jag har gjort precis allt annat i den här kameran. Jag kan lika gärna spy i den.


"Eat the document" skulle bli uppföljaren till "Don't look back", DA Pennebakers klassiska Dylandokumentär. Den första filmen skildrade Englandsturnén 1965, Dylans sista som akustisk trubadur. "Eat the document" spelades in ett år senare, när Dylan kopplat ström till gitarren och gjort sig fiende med folkmusiketablissemanget. Pennebaker höll i kameran även den här gången men resultatet släpptes inte officiellt. Ett skäl var osmickrande scener som denna.


Ett samtal mellan John Lennon och Bob Dylan, två av nittonhundratalets största ikoner, borde leda fram till stora sanningar om livet och konsten. Men tidigt på morgonen den 27 maj 1966 sägs absolut ingenting av värde i limousinen som rullar från Lennons hem i Weybridge till Dylans hotell i London. Förutom de två megastjärnorna befinner sig Dylans polare Bob Neuwirth, DA Pennebaker och chauffören Tom i bilen. Alla är synbart påverkade och stämningen är bitchig som den lätt blir på efterfest som hållit på för länge.


Skämten som Lennon och Dylan drar övergår snart i småtaskiga pikar. De anklagar varandra för att gilla halvtöntiga artister som The Mamas & The Papas och Barry McGuire (han som gjorde Dylanpastischen "Eve of destruction"). Lennon häver ur sig de mest dräpande kommentarerna, men Dylan märker förmodligen ingenting eftersom han är halvt medvetslös.


- Jag vill åka hem, stönar han.


- Och spela baseboll? föreslår Lennon.


- Jag vill hem. Där jag kommer ifrån har vi basebollmatcher. Och teve hela natten. Jag kommer från paradiset, mannen.


- Sounds great, säger Lennon torrt.


Ett par av scenerna i "Eat the document" inkluderades i Martin Scorseses film "No direction home". Men mötet mellan John Lennon och Bob Dylan, ett lika historiskt som patetiskt rockögonblick, har barmhärtigt glömts bort.

Fotnot: Ljudkvalitén är inget vidare och ibland är det svårt att uppfatta vad som sägs. Personen som lagt upp klippen har bifogat en länk till en utskrift av samtalet. Den är dock inte helt korrekt.