Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 02:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/pa-stan/2008/03/31/58-the-shangri-las-tamjer-en-varsting-52/

På Stan-bloggen

# 58: The Shangri-Las tämjer en värsting

Hon har fått värstingen att skärpa sig. Han har klippt sig och slängt sina smutsiga stövlar. Han har slutat hänga med sina kriminella polare. Nu har hon honom äntligen för sig själv. Hon älskar honom och han älskar henne. Ändå känns något fel. "There's somethin about his kissing that tells me he's changed", sjunger hon. "I know that something's missing inside."

Hon har tämjt honom men den del av honom som hon gillade bäst, hans vilda hjärta, bultar fortfarande ute i storstadsnatten. Hon skäms för vad hon gjort, likt ett barn som kvävt en fjäril i en burk: "He grew up on the sidewalk. He grew up running free. He grew up and then he met me."

"Out in the streets" med The Shangri-Las buntas ofta ihop med mindre politiskt korrekta sextiotalssinglar som The Crystals "He hit me (and it felt like a kiss)" och The Four Pennies "When the boy's happy (the girl's happy too)". I de texterna förminskar den kvinnliga huvudpersonen sig själv för att hennes pojkvän ska ha det bra. Kvinnlighet blir något ocoolt i "Out in the streets", något som förstör mannen och gör honom konventionell.

Men de fyra tonåringar från Queens sjunger så bra att man sväljer den patriarkala logiken - precis som man sväljer propagandan i The Shangri-Las Vietnamkrigsstödjande "Long live our love" (med den klassiska raden "something's come between us and it's not another girl, other people need you there's trouble in the world").

Här sjunger gruppen "Out in the streets" i tv-showen "Shindig!" 1965. Trots halvdan bild- och ljudkvalitet är det två makalösa minuter. Den lilla Starlet-novellen växer till en episk tragedi.